Швидкість Інтернету — це кількість переданих біт інформації в секунду (вимірюється в кілобітах в секунду Кбіт/с, мегабитах в секунду Мбіт/с або гигабіта в секунду Гбіт/с). Висока швидкість підключення — найважливіший фактор, який забезпечує комфортну роботу у Всесвітній мережі. Тому швидкість Інтернету цікавить не тільки професіоналів, а й будь-якого користувача.

Для максимально точного результату рекомендується на час тесту відключити програми для скачування файлів (emule, flashget, bittorrent тощо), інтернет-радіо, email-клієнти, IRC, ICQ, Google Talk і інші програми, які використовують інтернет-трафік. В ідеалі краще повторити тест кілька разів і порівняти отримані дані.
Якщо тест швидкості інтернету показав результат, нижче ніж обіцяє провайдер, не варто гарячкувати. Швидкість інтернету може бути нижче, і через погані налаштувань вашого комп’ютера, наявності у вас програм, які постійно використовують інтернет трафік, або навіть вірусу.

    Також, результати тестів можуть бути спотворені за наступними причинами:

  1. Вплив додаткового обладнання (маршрутизатор, він же роутер). Деякі абоненти, через незнання, намагаються протестувати швидкість, будучи підключеними через бездротову мережу, тоді як саме обладнання радіодоступу може обмежувати швидкість. Тому для коректної перевірки швидкості з’єднання необхідно підключатися безпосередньо до роз’єму витої пари (розетки), в обхід роутера.
  2. Вплив програмного забезпечення (антивірус, фаєрвол, брандмауер, шкідливе ПЗ). Щоб уникнути будь-якого впливу з боку цих програм (виняток становлять операційні системи сімейства Unix, MacOS) на результати тесту, бажано тестування проводити у Безпечному режимі із завантаженням мережевих драйверів. Також потрібно брати до уваги, що різні сайти, знаходяться на різних серверних майданчиках, і якщо ваш провайдер забезпечує хорошу швидкість з’єднання з якимось певним сайтом, то це не означає що слід очікувати такої ж швидкості і при з’єднанні з іншим сайтом, який можливо розташований на застарілому хостингу.
  3. Швидкість роботи сайту, який ви відкриваєте. Наприклад, якщо сервер на момент завантаження здатен віддавати користувачу файли на швидкості, приміром, не більш 1 Мбіт/с, то навіть при максимальному тарифному плані добитися вищої швидкості не вдасться. Також це стосується і сервісів типу speedtest. Зазвичай ніхто не виділяє окремий сервер для того, щоб запустити утіліту від speedtest, а використовуэ існуючий, тому при перевірці швидкості через подібні сервіси ви ділите пропускний канал того сервера з усіма хто працює з ним на той момент. ВІдповідно, якщо на сервері 100Мбіт і в один момент працює 5 користувачів то і швидкість буде поділена відповідно порівну(в ідеальному варіанті), і якщо якийсь користувач виміряє швидкість з цим сервером в даний момент то ніколи йому не покаже ні 100Мбіт ні 50 Мбіт, навіт якщо у у користувача тарифний план всі 100 Мб.

Тест швидкості інтернету — це тест для вимірювання швидкості передачі даних. Існує багато безкоштовних сервісів для вимірювання швидкості (http://2ip.com.uahttp://speedtest.net, тощо) Швидкість інтернету вимірюється шляхом передачі певної кількості інформації на сайт сервісу з Вашого комп’ютера, а так само в зворотному напрямку. При цьому обчислюється середня швидкість передачі інформації за одиницю часу.

Результати перевірки швидкості на ресурсах типу http://speedtest.net і т.п. можна розглядати тільки як додаткову інформацію, оскільки вони залежать від багатьох факторів: віддаленість обраного сервера, різні шляхи проходження пакетів, завантаження каналів різних провайдерів на шляху до сервера, поточне завантаження сервера. Тобто ми не стверджуємо, що speedtest надає некоректниій результат виміру, але й приймати його за еталон — не варто.

Найкращий спосіб перевірити швидкість Інтернет — після того як впевнились, що з вашого підключення нічого не скачується, почати завантажувати декілька великих файлів і в цей момент подивитися навантаження меревої карти у диспетчері задач. Якщо покаже 10% навантаження і у вас мережева карта включення 100 Mb, отже ваша швидкість 10 Mb.

Для тесту швидкості потрібно одночасно активувати завантаження декількох файлів.

На практиці, для багатьох користувачів вище наведений метод є трохи заскладним, а так хочеться побачити омріяних 50Мб чи 100 Мб, які вказані в тарифному плані. Тому пропонуємо трохи простіший метод. Знаходите великий за розміром torrent-файл з великою кількістю сідерів (біля 1000), наприклад останню новинку з фільмів, і завантажуєте його. Навіть якщо кожен сідер обмежить у себе швидкість до 0,1 Мб, в сумі все одно ви повинні свій канал витягнути на цьому файлі.

Але підкреслюємо обставину — результат перевірки швидкості буде близький до істини тільки в тому випадку, якщо робота всіх програм, що здійснюють обмін даними з Інтернет, буде призупинена!